RESET MET DE S VAN SOFIE, SPIEGEL EN SPARRINGPARTNER VOOR MEER GOESTING IN LEVEN & WERK

Slingers met een vleugje saaiheid

Slingers met een vleugje saaiheid

De feestdagen komen er weer aan! De familietaferelen in magazines en reclameblaadjes zien er overvloedig uit. De mensen zien er zó gelukkig uit dank zij hét perfecte geschenk onder dé mooist versierde boom en dank zij dé top-gastronomische maaltijd aan tafel. Het zorgt toch voor een bepaalde druk; de feestdagen moeten gezellig zijn, of magisch als het even kan. Kerststress verzekerd!

Toch is dat uiteindelijk niet waar het om draait. En dat weten we als geen ander. Een aantal Scandinavische gewoontes klinken ons dan ook als muziek in de oren. Zo las ik pas over ‘hygge’ uit Denemarken: knusheid of gezelligheid. Dit komt neer op het kunnen genieten van kleine geluksmomentjes wanneer ze zich voordoen. In het hier-en-nu zijn, met andere woorden. Of denk aan ‘lagom’ uit Zweden: niet te veel, niet te weinig. Om het anders te zeggen: het hoeft niet steeds meer en beter. Gewoon is goed genoeg,

Het sluit aan bij het pleidooi van psychiater Dirk De Wachter voor ‘gewonigheid’. Het is best Ok dat alles ‘gewoon’ is, niet altijd perfect. Het is normaal dat het niet alle dagen super gaat. Slecht hoort er ook bij. Daar hebben we het lastig mee, ruimte geven aan wat niet goed gaat of aan wat mislukt. De overtuiging dat alles maakbaar is (inclusief het geluk), zorgt ervoor dat we vinden dat we gelukkig moeten zijn. Met als gevolg dat we het veelal niet zijn omdat dit nu eenmaal niet realistisch is.

Veel mensen knikken enthousiast ‘ja, dat is het!’ wanneer ze lezen over huygge of lagom. Om dan te denken dat ze geen keuze hebben en zich daarom dan weer haasten naar de volgende vergadering, naar het volgende feestje, of de nieuwe mails lezen, of op facebook of instagram die foto bekijken die precies uit zo’n perfect magazine komt … .

Wat ga jij doen in 2017? Knikken en terug overgaan tot de orde van de dag? Of knikken en een kleine stap zetten in de richting van die mooie Scandinavische gewoontes? Beetje sukkelen en sputteren, beetje saai, beetje slow-motion en stilstaan in het hier en nu. En ja, ook een beetje shit af en toe, want dat hoort er nu eenmaal bij. En dit alles aangevuld met wat spetters en sprankels. Want ja, die mogen er zeker en vast bij! Het moet alleen niet.

Mooie feestdagen!