RESET MET DE S VAN SOFIE, SPIEGEL EN SPARRINGPARTNER VOOR MEER GOESTING IN LEVEN & WERK

Stank maskeren

Langdurig zieken opnieuw moeten inschakelen, boetes voor bedrijven met langdurig zieken, de uitkering van langdurig zieken die slechts deeltijds terug aan de slag gaan verminderen… . Zucht!

Stop alsjeblieft met zoeken naar manieren om de stank van deze diarree zo beperkt mogelijk te houden of te camoufleren met allerlei geurverfrissers die, zoals iedereen weet, het probleem enkel maskeren en zeker niet verhelpen. Wel integendeel.

Laat ons zoeken naar manieren om de diarree met zijn kwalijke geur te voorkomen en dus te werken aan preventie! Dat komt in de eerste plaats neer op het creëren van een warme samenleving, waarin we mild zijn voor onszelf en mekaar, waarin we toleranter zijn van-mens-tot-mens en waarin we breken met onze vastgeroeste systemen, beklemmende structuren en verworven rechten.

Laat ons in die samenleving dan bouwen aan een werkvloer waar je mens kan zijn, met al je sterktes en talenten aan de ene kant en met je mindere kanten en zwaktes aan de andere kant. Een werkvloer die mee inzet op jouw krachten én mee oplossingen zoekt voor je zwaktes. Het gaat hierbij duidelijk om een gedeelde verantwoordelijkheid: met ‘de werkvloer’ bedoel ik zowel werkgever als werknemer.

Laat ons werkgoesting en zingeving een centrale plek geven. Laat ons op zoek gaan naar de match tussen datgene waar mensen warm voor lopen én de doelstellingen van organisaties. Laat ons mekaar leren om samen te leven en werken zonder dat ons ego, ons perfectionisme, ons masker, onze cijfers, onze drukte en blabla in de weg zitten.

Laat ons niet wachten tot mensen helemaal ziek worden of te lang uit roulatie zijn om in te grijpen. We kunnen veel vroeger iets doen, werkgever én werknemer. Door écht te luisteren naar en spreken mét mekaar. Door de kaarten eerlijk op tafel te leggen en samen mislukking, verdriet en boosheid in de ogen te kijken. Door eerlijk te benoemen wat er niet is of wat niet kan, om daarna samen te zoeken naar wat wél mogelijk is.

Natuurlijk, dat vergt wel wat moed en zorgt onvermijdelijk voor een hoop gestuntel onderweg. Desondanks geloof ik oprecht dat het de moeite waard is om deze stappen te durven zetten.

Waar wachten we nog op?