RESET MET DE S VAN SOFIE, SPIEGEL EN SPARRINGPARTNER VOOR MEER GOESTING IN LEVEN & WERK

Stoef-challenge: doe jij mee?!

Hoe vaak heb jij jezelf deze week al bestoeft*? Oei, zo weinig? Tsja, jezelf bestoefen, dat doe je toch niet. Misschien werd je er als kind wel voor teruggefloten. Want iets positiefs zeggen over jezelf, dat is not done. Daar gaan je van naast je schoenen lopen. En stel je voor dat mensen jou een dikke nek gaan vinden. Hoe erg zou dat zijn. Stoefen, dat is gewoon arrogant, dus daar doen we niet aan mee.

Tijdens coachinggesprekken merk ik vaak dat mensen het lastig hebben om iets positiefs over zichzelf te zeggen of om hun talenten te benoemen. Jammer! Het werd ons Vlamingen dan ook niet met de paplepel meegegeven. Integendeel. De zelfstoefdrempel ligt hoog, zéér hoog. Bijgevolg doen we het gewoon niet. Erger nog, we breken onszelf in plaats daarvan liever af. Onnozele koe, wat heb je nu weer gedaan? Dat gaat belachelijk zijn als ik dat zeg. Herkenbaar?

Onderschat het effect hiervan niet. Woorden creëren immers de werkelijkheid. Jezelf steeds negatief bekritiseren, geeft je dan ook een slecht gevoel over jezelf. En als je dat vaak doet, ga je het nog geloven ook. Dat is toch te gek? Jezelf positief toespreken - uiteraard zonder dat je dit ten koste van anderen doet - creëert een groei-effect. Daarom daag ik je uit om jezelf minstens 1 keer per dag eens lekker te bestoefen.

Als dat nog een stap te ver is, kan je ook starten met het bestoefen van de mensen rondom jou:  je partner, kinderen, familie, vrienden, collega’s … . Goh, ook dat zijn we niet meteen gewend. We focussen eerder op negatieve kantjes, ook bij anderen. Ook weer jammer, want zo laten we een hoop kansen op een goed gevoel en op groei liggen! Hetzelfde geldt uiteraard op je werk. Dit is zelfs wetenschappelijk onderbouwd. De Losada-ratio zegt immers dat bij een team dat goed functioneert de verhouding positieve en negatieve opmerkingen, minstens 3 op 1 bedraagt.

Als je het zo bekijkt, is stoefen net iets om wél te doen. Zo veel mogelijk zelfs! Dus waar wacht je op om jezelf en de mensen rondom jou lekker te bestoefen, elke dag opnieuw? Hierbij is het wel essentieel dat het oprecht gemeend is en dat het niet ten koste van iemand anders gebeurt.
Je zal versteld staan van de positieve effecten. Doe mee met de stoef-challenge en zorg zo mee voor een positief klimaat!

*stoefen (ww. stoefte, gestoeft):
pronken, prijzen, roemen, opscheppen, hoog opgeven over 
(uit het Vlaams woordenboek)