RESET MET DE S VAN SOFIE, SPIEGEL EN SPARRINGPARTNER VOOR MEER GOESTING IN LEVEN & WERK

Saaie staycation? Nee! Sublieme vacation!

Saaie staycation? Nee! Sublieme vacation!

Morgen zit mijn vakantie er op. Dan komt de vraag ‘En, hoe was je vakantie?’
‘Subliem!’ zal ik dan antwoorden. ‘Ah ja, op reis geweest?’ ‘Neen’. We hebben er namelijk voor gekozen om dit jaar niet weg te gaan omdat we bezig zijn aan de bouw van een aparte ruimte voor mij, een Sofie-plek zeg maar :-). Een ruimte om te zijn, te werken, te lezen en vooral mensen te coachen. Héérlijk; daar kijk ik nu al enorm naar uit! Hierover later meer. Nu terug naar dit verhaal. ‘Ah, ja, dat is hip tegenwoordig, zo’n staycation! Speciale dingen gedaan dan?’ ‘Neen. Of ja!’.

Speciaal? Het bijzondere gezien in alledaagse dingen, voorbij de vanzelfsprekendheid. Weinig gedaan en veel geweest, terug van human doing naar human being. Wél gestart met 3 keer per week krachttraining te doen (jeuj Elfje ;-)). De tijd genomen. Veel gelezen, weinig gemoeten. Het tempo verlaagd en de aandacht verhoogd. Meer dankbaarheid, minder ergernis. Bewust gekozen voor wat mij/ons deugd zou doen. Want ja, eerlijk toegegeven, op een bepaald moment hebben we onszelf de vraag gesteld of we geen enorm saaie mensen zijn? Volmondig heb ik ‘neen!’ geantwoord. Want ‘saai’ is een etiket. Niet meer, niet minder. Eentje dat je zelf kiest. Het etiket dat ik zelf kleef op de afgelopen vakantie is ‘subliem’, want ik heb de dingen gedaan die voor mij dik Ok waren, die mij echt deugd deden en die van mij ook een aangenamer mens maakten (hoop ik dan toch ;-)).

En laat dat nu de essentie zijn van vakantie. Dit woord komt immers van het Latijnse vacatio, dat staat voor vrijstelling of vrij zijn van verplichtingen. Niks moeten dus!

De uitdaging die ik mezelf nu stel, is hoe ik elke volgende dag die vakantiegeest ga be-leven. Want dat ben ik dus écht van plan: de gewone dingen minder vanzelfsprekend nemen, zowel bewuste aandacht als het lanterfanten stimuleren,  veel doen zonder het zijn te vergeten én vooral bewust kiezen voor wat mij of ons deugd doet. Pas gaf ik iemand wiens vakantie ten einde was, het advies om een mini- stukje vakantie toe te voegen aan elke dag. Ik ga mijn eigen advies eens goed opvolgen sè!