RESET MET DE S VAN SOFIE, SPIEGEL EN SPARRINGPARTNER VOOR MEER GOESTING IN LEVEN & WERK

Survival of the fittest

Survival of the fittest? 
Darwin leerde het ons al aan in zijn evolutietheorie: de meest aangepaste (dier)soort heeft de grootste kans om zich voort te planten en dus om te overleven. Aanpassing is daarom een cruciale vaardigheid. Dat is zo als het een kwestie is van leven of dood, maar even goed om stand te houden in een bepaalde situatie die veel van jou vergt, zoals een familiefeestje of om te werken 'onder' een veeleisende baas of 'met' een lastige collega. Er is op zich niks mis met jezelf aanpassen aan 'benarde' omstandigheden, integendeel. Je anders gaan gedragen, andere dingen doen, bepaalde dingen niét doen of zeggen, is een  overlevingsmechanisme. Het wordt echter een ander verhaal als je je zo hard aanpast dat je jezelf onderweg ergens kwijt geraakt. En dat zie ik helaas vaak gebeuren bij de mensen die ik begeleid. 
 
Je hebt er altijd een goeie reden voor
 
Doorheen ons traject kregen we vanalles mee. Mensen gedragen zich volgens wat hun ouders belangrijk vonden of vinden, wat anderen zouden (kunnen) denken, wat het management wil... En dit om allerlei goeie redenen: om fantastisch of lief of hulpvaardig of weet-ik-veel-wat-allemaal gevonden te worden. Om aanvaard te worden en er bij te horen. Of om je job niet te verliezen. Perfect normaal! Zo lang het niet ten koste gaat van jou zelf. 
 
Voel wanneer het knelt
 
Jezelf kwijtspelen in dit proces gebeurt niet zomaar ineens, dat gaat geleidelijk. Zoals het fenomeen van de kikker die direct wegspringt als hij in kokend water terecht komt, maar blijft zitten in water dat langzaam opwarmt tot het kookpunt. Je merkt ergens dat het 'knelt', dat het op een of andere manier niet meer past. Eerst is het een vaag geknaag en stilaan merk je dat je elke dag de overlevingsmodus hebt aanstaan. En ja, zo overleef je wel, maar LEEF JIJ niet. 
 
Durf op zoek te gaan
 
Durf (weer) op zoek te gaan naar jouw eigen waarden, naar jouw dromen en verlangens, naar wat jou energie geeft. En geef dat een plaats in jouw leven. Vaak denken mensen dat het niet mogelijk is. En dus doen ze niks, en blijven ze zitten in het water dat richting kookpunt opwarmt. Zo jammer! Natuurlijk, het klopt dat niet alles altijd kan. Toch kan er vaak wel véél meer dan je denkt! Alleen moet je er wel naar op zoek gaan, stappen zetten en soms wat sprongen wagen. Maar het loont de moeite! Want als je ontdekt wat het betekent om JOUW LEVEN weer ZELF in handen kan nemen, gaat jouw energie weer stromen!